Bruin zonder zon, hoe werkt dat eigenlijk?

We kennen allemaal het fenomeen ‘bruin zonder zon’. De zelfbruiners die bijvoorbeeld bodylotion of gezichtscrème zit, breng de crème regelmatig en egaal aan en in een paar dagen heb je een natuurlijke bruine gloed zonder dat je daar uren voor onder de zonnebank moet of in de zon voor hoeft te liggen. Maar hoe komt het nou dat je huid door een crème ineens bruin wordt?

In zelfbruiners zit DHA, dihydroxyaceton is de volledige naam. DHA wordt uit suikerbieten of suikerriet gehaald. Als het DHA in aanmerking komt met aminozuren, wat deel uitmaakt van keratine (dit is het belangrijkste bestanddeel van je buitenste huidlaag of de hoornlaag) ontstaat er een chemische reactie. Die chemische reactie zorgt voor een bruin kleurtje wat niet afwasbaar is. De kleur verdwijnt van je huid in een paar dagen door de celvernieuwing van je huid.

Belangrijk om te weten, aminozuren reageren niet allemaal op DHA. Hierdoor wordt de ene huid geel en krijg je vaker vlekken. Het is tot nu toe niet wetenschappelijk bewezen dat zelfbruiners schadelijk zijn voor je huid. UV-stralen zijn dat wel, zelfbruiners zijn op dit moment dus een goede oplossing om toch een kleurtje te krijgen in dit voorjaar waar regen en wind de overhand heeft.

bruin4 Bruin zonder zon, hoe werkt dat eigenlijk?

Online make-up webshop

Speak Your Mind

*


*